Trädgårdsmässa i Paris, del 2

Visningsträdgårdarna på Jardins jardin var ganska få och sparsmakade. Några av dem stack ut lite extra, bland annat den som trädgårdsföretaget Gally hade byggt.

Gally är ett trädgårdsföretag som sysslar med allt inom trädgårdsområdet. Förutom att anlägga trädgårdar har de en stor butik strax utanför Paris nära Versailles där man förutom växter även kan köpa olika delikatesser som de tillverkar själva av sina grödor. Marmelader, honung chutney och rotfruktschips är några av de produkter som ingår i sortimentet.

På mässan hade det byggt en idé om en storstadsträdgård med upphöjda bäddar som inramades av höga avenbokhäckar. Mellan rabatterna låg gräs och i gångarna låg vitt grus som man bara kan hoppas behåller sin kritvita färg i en storstad som Paris eller Stockholm för den delen.

Olika sorters blommor trängdes i rabatterna medan stora ljusgröna japanska lönnar tronade i stora krukor.

Gally_inlägg nr_Jardins jardin
Framför allt är kombinationen vit rosenskära och chokladblomma det som vi på Green Heart kommer att lägga i minnesbanken.  Det är en fin blandning både i kruka och rabatt som även fungerar i norra Europa om man betraktar det som ett ettårigt arrangemang.

Gally_inlägg nr 2_bild2_Jardins jardin

En annan trädgård som hade en spännande plantering var den som tidningen Récidences décoration hade byggt i samarbete med landskapsarkitekten Alexandre Tonnerre. Resultatet blev en trädgård med en yvig plantering på rosa tema som kontrasterades av strikta former. Det vi framför allt tog med oss från den här trädgården är påminnelsen om hur fint det är när man låter klematis fungera som marktäckare istället för klättrare.

Inlägg nr2_bild nr 3_Recidèce decoration

Inlägg-2_bild-4_Jardins-jardin_Récidence-decoration_web

Här och var i trädgården planteringarna fanns också den lilla orkidén i vitt och rosa. Vilken sort det är eller om den trivs i svensk jord finns ingen information om. Men den är så bedårande och därför värd att visa av den anledningen. Är någon av er läsare som vet mer om den?

Inlägg 2_bild 5_ Jardins jardin_orkidé

Bildtexter & Foto: Helena Kaasik, greenheart.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *