Jardins Jardin, trädgårdsmässa i Paris del 1

Jardins, jardin i är utomhusmässan belägen i Jardin des Tuileries i centrala Paris som i år firar tioårsjubileum. På utställningen visas varje år de bästa av fransk trädgårdskonst och stort fokus ligger på storstadsträdgården.

I år var hela mässan dessutom tillägnad landskapsarkitekten André Le Nôtre som var verksam i kungens tjänst för nästan 400 år sedan och det är han står bakom både Jardin des Tuileries och slottsträdgården i Versailles.

Det är en ganska liten mässa men den känns genomtänkt och äkta. Plastsaker och godisstånd göre sig icke besvär. Istället satsar man på champagnebarer sponsrade av Laurent-Perrier och smörgåskiosker med ekokänsla. Men man undrar samtidigt om trädgårdsodling är samma folkfest i Frankrike som den är i Sverige.

Fransk trädgårdskonst känns dock befriande fri från måsten och regler. Det viktigaste är att man tänker i nya banor och det var också en sådan idéträdgård som premierades med mässans pris. Den kommer i ett senare inlägg. Det var dock många av visningsträdgårdarna som hade en vild känsla. Var det inte ängen som hyllades så hade en bit av skogen fått flytta in i täppan.

Jardins-jardin-bild-1-inlägg-1_web

För första gången fanns det även gamla trädgårdsmöbler med på Jardins jardin. Ett helt tält var till brädden fylld med möbler i rotting och metall från olika tidsepoker, bland annat de grafiskt fyrkantiga fåtöljerna från 1920-talet. Företaget som ställde ut heter Chiffonier och håller normalt till på marknaden i porto de Clignancour i Paris utkanter.

Jardins-jardin-bild-nr-2-inlägg-nr-1_web

Designern Nicolas Desbons tillverkade möbler och krukor till trädgården i ett genomtänkt hållbart koncept. Krukorna var framtagna med tanke på att underlätta transporten som är en dyrbar historia eftersom det både blir tungt och skrymmande. Möblerna har tagits fram för att kunna stå utomhus året runt. Vi på Green Heart är särskilt förtjusta i krukorna som har rätt lerfärg samtidigt som de har ett modernt uttryck. Med tiden kommer de att bli riktigt vackert patinerade.

Jardins-jardin-bild-nr-3-inlägg-nr-1_web

Jardins-jardin-bild-nr-4-inlägg-nr-1_web

Lite plast fanns dock i ett stånd under de formklippta kastanjerna men det fyllde ett viktigt syfte. Det går nämligen inte att ställa för tunga planteringskärl på terrasser och balkonger i Frankrike eftersom byggnaderna inte är konstruerade för det. Företaget Balcon Facile, www.balconfacile.com är ett webbaserat företag som specialiserat sig på arrangemang för balkongen. Idén går ut på att man väljer växter och krukor som sedan levereras färdigplanterade till kunderna.

Jardins jardin bild nr 5 inlägg nr 1

Designern Paule Klingleur har tagit fram ett planteringskärl av återvunnet material som är lätt att ta med sig över allt, till och med på cykeln om man vill. Men på mässan förklarade hon också att man ska kunna hänga dem på räcken utanför skolor och sjukhus så att var och en som bor i staden kan få glädje av grönskan på ett naturligt sätt i sin vardag.

Jardins-jardin-nr-6-inlägg-1_web

Bildtexter & Foto: Helena Kaasik, greenheart.nu.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *