Halländsk Fläder

Den uppskattade flädern växer i södra Sverige och i den halländska naturen växer den troligtvis frodigast, både vilt och i trädgårdar. Passa på att plocka de skira blomställningarna när de precis slagit ut och gör saft, fritera de vackra blomklasarna till dessert, eller krydda eget brännvin innan säsongen är över för denna gången. Här följer ett enkelt recept på god flädersaft som kan frysas in och njutas av även när snön lägger sig.

IMG_3965_Fläder_vidstranden_web

I Halland växer flädern såväl vid stranden, skogsbrynet, ängen och i trädgården.

IMG_3972_Fläderblomma_web

Blomställningen är kvastlik, platt och bred med många små blekgula ståndarknappar.

RECEPT PÅ FLÄDERSAFT (ca 3 liter)
40–50 klasar utslagna fläderblommor
3–4 stora citroner, helst ekologiska
2 liter vatten
2 kg strösocker
30 g citronsyra

TILLAGNING
1. Plocka de utslagna fläderblommorna
2. Lägg de nyplockade blomklasarna i ett kärl stort nog att rymma minst sju liter
3. Borsta citronerna noga under varmt vatten och skiva dem tunt. Lägg dem i kärlet tillsammans med fläderblommorna.
4. Koka upp vatten och rör ner socker och citronsyra. Häll den heta vätskan över fläderblommorna och citronerna. Täck kärlet med lock.
5. Låt saften stå svalt i 3–4 dagar.
6. Sila saften och häll upp den i plastlådor med lock och förvara i frysen. Häll upp i flaskor om ni ska dricka den direkt.

IMG_4105_Helen_plockar_fläder_web

Plocka utslagna fläderblommor.

Recept1Koka upp vatten och häll i socker och citronsyra. Rör om.

Recept2

Borsta citronerna under varmt vatten. Skiva citronerna tunt. Lägg dem tillsammans med fläderblommorna.

Recept3

Häll den varma vätskan över och låt stå under lock i 3-4 dagar. Sila och häll i flaskor eller plastlådor som kan förvaras i frysen.

ANNAN FLÄDERNYTTA
Man kan även göra saft på bären – då får den en härlig rödaktig färg. Om man vill färga in garn eller tyg kan man använda antingen bären eller blommorna.

KÄRT BARN HAR MÅNGA NAMN
Fläder (Sambucus nigra) kalls i Skåne för Hylle och saften för hyllesaft. I Sverige kan fläder också kallas för hyll, hyllebuske, äkta fläder eller för det gamla namnet fulbom.

GIFTIGA ”SLÄKTINGAR”
Äkta Fläder kan förväxlas med den giftiga Druvflädern som har äggformig, gröngul blomställning och smalare blad. Eller den mycket giftiga Sommarflädern som är en liten buske med blomställningar som liknar den äkta Flädern men har flikigare blad.

ODLINGSTIPS
Flädern är perfekt i trädgården, både som solitär och som en del i ett buskage, eftersom den är fin året runt. På våren blommar den med sina platta tefatsliknade väldoftande blommor. Sedan kommer bären som övergår från grön till svart eller rött framåt hösten. Bladen får också vackra höstfärger som förgyller trädgården under sensommar och höst.

Fläder nöjer sig med en ordinarie trädgårdsjord och solig läge. Allra vackrast blir den dock om den får näringsrik jord och full sol. Plantera flädern på hösten eller tidigt på våren och välj gärna krukodlade plantor.

Foto: Maria Sånge, Greenheart.nu

Tack till Helén Sånge, för recept och tillagning.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *