Att skapa en egen fikonlund är inte så svårt som man kan tro.

Ingen kan odla allt men alla kan odla fikon. Till och med de gamla romarna hade fikonodlingar i kruka. Så här gör du för att lyckas med ditt träd.

Första gången jag odlade fikon var på en stor södervänd balkong. Den låg på översta våningen så under vintern fick det lilla trädet flytta några trappsteg upp på vinden. Trots att det inte fanns tillstymmelse till ljus och jag sällan kom ihåg att ge plantan vatten under den mörka årstiden, sprack bladen snällt ut varje vår så fort jag ställde den lite ljusare.

Ett fikonträd i kruka är det vackraste som finns. Innan det är tillräckligt varmt för att ställa det utomhus kan du förvara det inomhus.Fikon trivs bäst inomhus under vintern. Flytta in den när alla blad fallit av.

Den var ren och skär lycka varje gång jag insåg att den hade överlevt ännu än vinter av styvmoderlig behandling. Plantan växte och jag fick till och med fikon några gånger innan jag slutligen väntade lite för länge med att plocka den inomhus inför vintern. Snö och kyla ville den inte veta av så adjöss med det trädet.

Varför odla fikon.

Med den här berättelsen vill jag dock ge alla er som inte tycker att ni har gröna fingrar mod att försöka odla fikon. Det är kul och som ni förstå inte särskilt svårt. En kruka med lite jord och hyfsat regelbunden vattning är allt som behövs. Lite gödsel då och då gör också susen.

Fikonblad som precis slagit ut har en vackert grön färg.Fikonbladen har en klassisk form som gärna låter sig avbildas.

Nu kanske du undrar varför man ska lägga ner tid på att odla en planta som egentligen har sin naturliga växtplats på långt sydligare bräddgrader än vårt kalla hörn av världen. Men om man betänker att det tillsammans med korn och vete hör till mänsklighetens första grödor får man andra perspektiv.

Även de gamla romarna…

Till och med på romarrikets tid odlade man fikon i kruka som faktiskt flyttades inomhus under vintern. De hade kläm på hur man dränerade jorden med stenar i botten, precis som vi gör idag för att förhindra att vatten blir stående i krukan med dåligt tillväxt som resultat.

Men framför allt tycker jag att man ska odla fikon för att det är en sådan vacker växt som, om man väljer exemplar med omsorg, kan växa till ett en lite träd vars flikiga blad vackert strävar mot solen. Med lite tur kan du också skörda fikon framåt höstkanten.

Så här gör du:

  • Odla på varm plats, gärna i kruka om du inte kommer över en härdig sort.
  • Låt din planta tillbringa sommaren utomhus och vintern inomhus så svalt som möjligt.
  • Om du vill ha en knubbig planta, beskär på hösten när alla bladen fallit av.
  • Vattna sparsamt på vintern och rikligt på sommaren.
  • Tillsätt näring under det ljusa halvåret. Ett lager med gödsel varje vår brukar räcka.
  • Skörda fikonen när de är mogna, när de liksom hänger ner och har börjat mjukna.

Text och foto: Helena Kaasik

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *