Ramslök – en av vårens vilda primörer

Första gången jag klev in ett stort ramslöksfält var förra våren. Jag var med ett team ute på Rödlöga i Stockholms skärgård för att plåta bilder till en katalog. Innan jag upptäckte de vackert blommande plantorna var det den starka doften av lök som fick mig att förstå vad det var frågan om.

Nu är helt plötsligt är ramslök på allas läppar och numera hittar man löken på många av de trendiga grönsaksmarknader som öppnat den senaste tiden. Det är inte så konstigt eftersom den vilda maten blir allt mer populär. Att hitta ätbara örter runt husknuten som man kan använda i matlagningen är bra både för hälsa och planet._ANK0499

Ramslöken påminner smakmässigt om en blandning av vitlök och gräslök. Den växer på lite skuggiga och fuktiga platser gärna tillsammans med lövträd. Den är ganska sällsynt men trivs den förekommer den ofta i stora bestånd, likt det jag hittade på Rödlöga.

Man kan betrakta ramslöken som en vårprimör eftersom den skördas under några veckor i april lite beroende på var man bor i landet, tills den börjar blomma i maj. De är de späda bladen i början av säsongen som smakar bäst. Eftersom det är svårt att bevara och konservera smaken gäller det att njuta under den korta tid den finns. Pesto, soppa och färskost är några av de många rätter som man kan använda ramslök till. Den är också ljuvlig i omelett.

Den förekommer främst i södra Sverige. På vissa håll är den mer sällsynt och i vissa län är ramslök till och med fridlyst. Men på senare år har de större fröföretagen börjat sälja frö av ramslök._ANK0428

Fröna behöver väckas till liv med en köldperiod. Antingen direktsår man den på hösten eller tidigt på våren. Om man vill försöka med en senare sådd bör man lura fröna att det varit kallt genom att stätta dem i frysfacket sådda i lätt jord under några veckor innan det är dags.

Hos Ramslök by Malena kan du även köpa plantor att sätta i din trädgård. Här hittar du också recept och tips på hur man odlar ramslök.

Den som blir sugen på att ge sig ut i naturen och plocka egen nu när det snart är säsong, bör vara uppmärksam på att bladen påminner mycket om liljekonvaljens. Se upp så att du får med dig rätt blad hem med andra ord.

Text och foto: Helena Kaasik

Etiketter: ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *