Rosmarin – havets dagg

Vissa växter får hjärtat att klappa lite extra och här på Green Heart kommer vi med jämna mellanrum att presentera några av våra personliga favoriter. Turen har kommit till medelhavskryddan rosmarin, eller havets dagg som den också kallas.

Det finns många skäl till att odla rosmarin. Inte minst för att den vintergröna lilla busken med sina barrliknande blad förgyller trädgårdens kryddland både med doft och skönhet. Man bör ta för vana att varje gång man passerar dra handen genom busken och sedan dra in doften från handen genom näsborrarna.

Själv kommer jag aldrig glömma första gången jag såg ”riktig” rosmarin. Det var på en grönsaksmarknad i Florens. Handlaren hade kantat sitt stånd med frodiga buketter av blåblommande rosmarin och sedan dess har jag inte kunnat köpa en enda kruka ifrån livsmedelsbutikernas snabbuppdrivna sortiment.

Men rosmarin är inte bara vacker. Den är god också. Lamm och rosmarin är en klassiker. Men det är en krydda som passar bra till både vilt och fågel, särskilt om man grillar köttet. Kryddan går att använda både färsk och torkad var av den sistnämnde bör krossas i mortel precis innan den ska användas. Den har en ganska stark smak och bör användas med försiktighet i köket.

_ANK0694

Rosmarin sägs också ha en mängd hälsobringande effekter, nu senast läste jag att kryddan sägs förbättra minnet, särskilt det vi använder för att komma ihåg saker vi måste göra i framtiden. Läs mer här.

Min kompis Lisen som driver företaget Life by Lisen bloggar om hur man kan använda örter och växter i sitt dagliga liv, dels för att må bra, dels för att det är så gott. Bland annat har hon ett recept på ett te med rosmarin och apelsin på sin sida.

Det bästa sättet att odla rosmarin är genom att plantera den i en kruka som man låter stå utomhus under sommaren och som när vintern nalkas får flytta inomhus. Rosmarin övervintrar nämligen inte hos oss i norr och det är inte utan en viss avund man sneglar på de stora buskarna som frodas söder ut, faktiskt inte längre bort än Skåne.

Det går naturligtvis även att plantera en planta i landet och antingen ta upp den till vintern eller betrakta busken som en ettåring och köpa en ny nästa säsong. Men eftersom rosmarin växer ganska långsamt så kommer den inte hinna bli särskilt stor under en säsong. Vill man ha en frodig buske är det bättre att vinterförvara och plantera ut den igen till våren. Jorden ska vara lätt och väldränerad och det är bra att duscha den med jämna mellanrum.

Skörda regelbundet och häng kvistarna upp och ner. När bladen torkat repar du av dem för att förvara dem mörkt och svalt.

Text och bild: Helena Kaasik

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *