Ett tiopack tulpaner

Granbarren har just städats ut när årets första tulpaner landar i butikerna runt om i landet.  Den 15 januari är det dessutom tulpanens dag och nyligen bjöd Blomsterfrämjandetorganisationen som vill främja svenskodlade växter, in för att visa vad man kan göra med de 10 tulpaner som man kan hitta färdigförpackade i både i blomsterbutiker och livsmedelsbutiker just nu.

_ANK7681

Anna Gouteva, florist och blomsterdekoratör med bas i Malmö var på plats som inspiratör. Att sprida på dem i flera olika vaser och blanda enstaka växter såsom vallmo och olvon, var ett av tipsen som hon bjöd på. Att använda tulpaner på lök är ett annat fint och enkelt sätt att arrangera tulpaner. Då kan man dessutom göra lite som man vill med dem, hänga blommorna upp och ner, placera dem i en hög glasvas eller bara lägga dem på ett fat, exempelvis.

_ANK7679

_ANK7689

Det många inte vet är att tulpanodling i Sverige är ett hantverk. Allt från plantering av lök till skörd görs för hand. Ju större lök tulpanen har desto vackrare och kraftfullare blomning och den som vill vara säker på att handla svenska tulpaner ska leta efter det blågula sigillet som finns placerat på omslaget.

Text och bild Helena Kaasik

 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *