Karin Eliasson

Green Hearts Helena Kaasik gjorde nyligen en intervju med trädgårdsmästaren Karin Eliasson som publicerades i Svenska Dagbladets bostadsbilaga Magasinet. Eftersom artikeln inte finns tillgänglig på svd.se kan den som inte hann läsa nu göra det här på Green Heart.

Människor och trädgård hör ihop. Det menar trädgårdsmästaren Karin Eliasson som bytt olivlunden i Spanien mot svensk mylla. Just nu arbetar hon med att skapa och anlägga en ny besöksträdgård kring Astrid Lindgrens barndomshem Näs.

Efter några år som olivodlare i Spanien har trädgårdsmästaren Karin Eliasson vänt hemåt. Numera är det svensk jord hon stoppar sina fingrar i, närmare bestämt den som finns i trädgården som hör till Näs, Astrid Lindgrens barndomshem i Vimmerby. Men hon har också en egen täppa på västkusten där hon bor.

– Det är inte så dumt att vara verksam i ett klimat där jorden är naturligt fuktig. Säsongen mycket kortare men en lång period av vila kan vara bra både för växterna och oss som odlar, säger hon om jämförelsen mellan att odla i syd och nord.

Men det var inte helt självklart att det var trädgårdsmästare hon skulle bli. Tankarna gick åt helt andra håll, bland annat verkade läkaryrket lockande. Men efter en praktikplats i trädgården på Rosendal i Stockholm föll många av pusselbitarna på plats.

– Jag insåg att det var ett yrke där jag kunde kombinera kreativitet, estetisk, hantverk och intresset för miljö och ekologi. Dessutom är jag uppvuxen i en lantbrukssläkt. Hela min barndom har handlat om jordmåner och grönsaksodling, säger hon.

Men en trädgård är inte mycket värt utan människor. Det är först när vi själva stiger in i det gröna rummet som det uppstår ett möte.  I trädgården tar människors drömmar form samtidigt som odlandet gör att vi mår bra och det är det som är så spännande med trädgårdsodling.

– För mig är det olika saker som händer när jag kommer in i en trädgård. Ibland får jag mängder av energi medan vissa trädgårdar bara gör mig uttråkad. De alltför perfekta såsom Renässansens trädgårdar är ett sådant exempel.

Däremot är hon förtjust i dem som har en naturlig fond och där övergången mellan det vilda och det odlade är mjuk. Arts and Craftsrörelsens tankar om trädgården som en förlängning av hemmet är också något hon tycker om.

Men för tillfället är det alltså Näs i Vimmerby som hon håller på att bygga upp. Runt själva husen finns det cirka 4 hektar mark som ska förvandlas till en trädgårdsupplevelse.

– Det är ett projekt som passar mig perfekt eftersom trädgården inte bara ska vara en vacker plats. Den ska spegla olika värden som varit viktiga i Astrid Lindgrens författarskap snarare än sagomiljöerna som hon skapade, och vi arbetar med teman såsom ljus och mörker, frihet och trygghet, illusion och verklighet, berättar hon.

KARINS BÄSTA TIPS FÖR ATT LYCKAS MED SIN TRÄDGÅRD
* Lär känna platsen, ta en säsong på dig och notera vad som händer med ljuset olika tidpunkter på året, registrera hur du rör dig i trädgården och var du tycker om att slå dig ner för att njuta.

* Studera hur naturen ser ut runtomkring din trädgård och fundera över vilken jordmån som finns på platsen.

* Med hjälp av kunskapen som du samlat på dig kan du börja fundera över vad du ska plantera i din trädgård. Börja med strukturen. Häckar, träd och buskar skapar stommen som du sedan bygger vidare på. Om du behöver insynsskydd planerar du in det.

* Om du bara vill satsa på något i din trädgård ska du plantera ett träd. Det skänker skugga samtidigt som de är relativt lättskötta när de etablerat sig i jorden.

FAKTA OM ASTRID LINDGRENS NÄS
Näs är idag ett kulturcenter som utvecklats runt Astrid Lindgrens barndomshem och som, förutom att hysa en permanent utställning om Astrid Lindgrens liv och författargärning också årligen har tillfälliga utställningar och andra kulturevenemang med litteratur i fokus. Nu ska verksamheten dessutom kompletteras med en trädgårdsupplevelse. Målet är att skapa en modig trädgård som ska väcka frågor och skapa samtal. Arbetet är redan igång och den som har vägarna förbi kan redan nu besöka trädgården.

Några saker som gör oss till bättre trädgårdsmästare

JORDEN
Bra jord är en nödvändighet om man vill få ett bra reslutat av sitt odlande. Karin Eliasson rekommenderar att man tillsätter mull, såsom kompost och stallgödsel i jorden. Både Hasselfors och Rölunda tar fram jättebra jord som man kan köpa på påse. Bilden kommer från boken Grönt av Karin Eliasson som kom ut på Norstedts förlag förra våren.

13032368_O_113032368_I_3_potatis_web

VERKTYGEN
Bra redskap är oumbärligt för en trädgårdsmästare. Karin Eliasson har till alltid sin sekatör Felco nr 6 i fickan. Helst bär hon också med sig ett bryne så att sekatören alltid är i bra form och redo att användas. Felco säljs på de flesta välsorterade blomsteraffärer. Pris cirka 500 kr.

FELCO 6

LÄS EN BOK
Att förkovra sig är viktigt för en trädgårdsmästare som vill utvecklas. Boken om Runåbergs fröer av Johnny Andreasson från Natur & Kultur är ett bra exempel på bok som tar odlandet till nya höjder eftersom den tipsar om inhemska sorter värda att bevara samtidigt som den ger exempel på utländska alternativ som fungerar bra i vårt klimat. Pris 200 kr.Boken om Runåbergs fröer skriven av Johnny Andreasson (Natur& Kultur) bilden är publicerad med tillstånd från förlaget. Illustrationer av Katy Kimbell.UMGÅS MED VÄXTERNA
Att umgås med växterna är viktigt för att förstå hur de beter sig under säsongen. Trädgård är ett hantverk som lärs genom att ständigt ha händerna bland jord och växter. Bilden är hämtad ur boken Lundens skugga av Hannu Sarenström för Norstedts förlag.

13038087_I_8_rabatt_webPAUSA
Det är viktigt att ta en paus från trädgårdsarbetet, kanske lika viktigt som det faktiska arbetet. En plats där man kan koppla av och verkligen njuta är bra att skapa i sin täppa. Karin Eliasson hamnar oftast på trappen med en kopp kaffe eller te. Men det kan lika gärna handla om en hängmatta eller en solstol. Bilden kommer från boken Grönt av Karin Eliasson utgiven på Norstedts.

13032368_I_4_Påtrappan_web

LÄMNA TÄPPAN EN STUND
Inspiration från andra personer och platser är viktigt om man vill bli en bättre trädgårdsmästare och ibland kan det vara bra att söka sig bort från de gängse spåren. I parken runt slottet Domain de Chaumont-sur-Loire i Frankrike ordnas varje år en trädgårdsfestival med visningsträdgårdar skapade av trädgårdsmänniskor från hela världen.  I år är temat sensationella trädgårdar.

92DU1047_chateau

Bildtexter: Karin Eliason foto Charlotte Gawell ur boken Grönt (Norstedts), Jordbild foto; Charlotte Gawell ur boken Grönt (Norstedts) Verktyg sekatören Felco nr 6 från Felco, Bokbild Grönt av Karin Eliasson foto; Charlotte Gawell (Norstedts), HHH Växtbild ur boken Lundens skugga av Hannu Sarenström (Norstedts), Pausbild foto; Charlotte Gawell från boken Grönt av Karin Eliasson (Norstedts) Inspirationsresan kan gå till Chaumont-sur-Loire, foto; Helena Kaasik

 

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *